Masterchef Norge

En av grunnene til at jeg fikk øynene opp for fiffig mat og kokkeyrket, var TV-programmet «The F word» med Gordon Ramsay. Jeg fant det på en eller annen torrent-side for 4-5 år siden, og tenkte at dette kanskje var noe «The L word»-aktig som min bedre halvdel kunne se på. Ti minutter senere fant jeg ut at, nei, det handlet ikke om lesber og de teite intrigene deres, men om mat. «F stands for food», som det sies i begynnelsen av programmet. Jaja, jeg kunne jo bare se det ferdig, tenkte jeg, det så jo litt interessant ut.

Og så var det gjort. Jeg lastet ned haugevis med kokkeprogrammer, flerfoldige sesonger med Masterchef UK, Hell’s kitchen, diverse fantastiske eskapader med Floyd, Top chef, Hairy bikers, Great british menu og mye annet småplukk. I fjor kom en australsk utgave av Masterchef (MAU fra nå av), litt mer reality-preg over programmet, men konkurrenter som faktisk hadde noe å skilte med. Kunnskapsrike dommere og varierte utfordringer gjorde det til et interessant program. Og i år kom Masterchef Norge.

Tanken er fin. Man tar utgangspunkt i den australske utgaven, tre kokke-kjendiser som dommere (Tom Victor Gausdal, Jan Vardøen og Eyvind Hellstrøm) og de beste amatørkokkene fra forskjellige byer. Gjennom ørtibørti elimineringskonkurranser blir mange redusert til få, og til slutt sitter man igjen med én. Det begynner sånn noenlunde greit. Den dynamiske trioen og en Jenny Skavlan (hvem nå enn hun er) reiser til Trondheim, Stavanger, Bergen og Oslo for å smake på prima mat servert av håpefulle deltagere. Tre ting blir ganske umiddelbart klart. Det ene er at nordmenn blir helt snåle så snart et filmkamera er i nærheten. To, Jenny Skavlan burde ikke være programleder for noe som helst. Tre, nordmenn flest eier ikke matkultur.

Men, greit, i hver by er det et par ok folk, mange middelmådige og et par totalt håpløse. Det blir litt som med American Idol, det er alltid artig å se tonedøve folk radbrekke en eller annen sang og bli slaktet så det suser av dommerne. «But, my friends tell me I’m a terrific singer!» – «Yes, well, your friends are liars.», og så løper de tutende ut av rommet. Selvfølgelig med kameramennene på slep, hvert gråtkvalte hikst og mascarafargede tåre skal dokumenteres hele veien ut av hotellet. But, I digress, som det heter på pent. Helt sånn er det ikke i Masterchef, dommerne er for snille til det. Flinkisene får iallefall et Masterchef-forklé og blir sendt til Oslo for elimineringsrunder. Her blir det fryktelig, fryktelig åpenlyst at mange av de som kom gjennom, kom gjennom på en rett de gjerne hadde laget en del ganger før (selvfølgelig), men har ikke noe som helst spennvidde ut over den retten. «Mystery box»-utfordringen (et utvalg råvarer gjemt under en boks, et gitt antall minutter tilgjengelig, lag hva du vil av så mange av råvarene du vil), i mine øyne en særdeles god utfordring, da den tester kreativitet, kjennskap til råvarer, teknikker og tidsberegning. Ganske likt fagprøven kokker må gjennom, egentlig. Hvor deltagerne i MAU tidvis virkelig imponerer, er den norske gjengen tafatt og fomlende. Mat er rå og svidd om en annen, folk prøver ut fancy saker de ikke har forutsetinger for å klare, kombinerer garnityr som ikke passer inn. Det er direkte flaut å se på.

Og disse merkelige personlighetene som har kommet seg gjennom nåløyet. Sauebonde med hattefetisj og postordrekone fra Russland. Et barbert skogstroll med sprelske skjorter. Sint sjømatentusiast. Skrullete kunstnerdame fra Bergen. Og, den mest irriterende av dem alle (som heldigvis forsvant fort), en merkelig fyr med en forsvarsmekanisme som innebar å rakke ned på seg selv samtidig som han lo nervøst. «Ja, ha ha ha, nå har jeg virkelig gjort det! Ha ha ha, jeg brente broccolien!» «Går dette bra, da?» spør en av dommerne. «Nei, he he, dette går rett til helvete.». Good riddance, som vi sier her på Kalfaret.

Det er iallefall bra å se at dommerne blir mer og mer frustrert med konkurrentene. Tarte tatin-episoden (ligger på tv3.no, episode 13) er legendarisk. Her skal folk lage en klassisk dessert, en stekepanne med karamell fylles med store eplebåter, dekkes med butterdeig og bakes i ovnen til butterdeigen er gyllen og sprø. En såkalt enkel dessert. Det er helt fantastisk å se alle måtene folk klarer å ødelegge den på, samtidig som dommerne virkelig mister tålmodigheten og direkte baksnakker dem. Særlig Hellstrøm er herlig arrogant og elitistisk, og balanserer sarkasmen fint nok til at folk tror han gir dem et kompliment. Det er vakkert å se på.

Forhåpentligvis ser vi dommerne uttale «Beklager, dere er alle helt latterlig dårlige, vi stopper konkurransen her og finner noen nye folk neste år.» i en av de neste episodene, men jeg tror ikke det skjer.

Se også del 2 her.

Reklamer

6 responses

 1. Palme

  Helt enig med deg! Jeg er også utrolig skuffet over hvor mye programet fokuserer på «HVEM RYKKER UT I DAG!!?» Må inrømme at det bryr meg langt inn i skogen hvem som vinner programmet. Det jeg er interessert i når jeg ser på matprogram som dette er å lære noe nytt, snappe opp teknikker, metoder og nye måter å lage mat på. Så langt har Masterchef lært meg nada, og derfor har interessen dabbet.

  Det som kunne vært interessant hadde vært et Chefs Masterchef med norske kokker. DET hadde vært underholdning!

  mai 12, 2010, kl. 06:09

  • jorgensorheim

   Sant nok, men det er jo morsomt å se på, så lenge man ikke tar det seriøst. Jeg regner med det blir hun selvgode Henriette som vinner, hun virker minst elendig av de som er igjen.

   Masterchef AU er fantastisk når det kommer til å lære ting og nye teknikker. Utrolig dyktige deltagere, og i tillegg har man masterclass og proffe kokker som øser av sin visdom.

   juni 2, 2010, kl. 14:55

 2. Haha, er så enig meg deg her. Det virka i starten som at det skulle bli noe ala Top Chef fra USA, men de klarte faktisk å gjøre det dårligere enn Top Chef med sitt halvgode konsept. Nei la oss heller få se en norsk versjon av Top Chef Masters! Det hadde vært rett og slett fantastisk interessant. Fortsett med de gode innleggene dine, var interessant å lese de 🙂

  mai 25, 2010, kl. 08:48

  • jorgensorheim

   Konseptet er en blåkopi av Masterchef Australia, som er en spinoff av Masterchef UK (som har en litt annen struktur og mindre reality-preg). Masterchef AU anbefales på det sterkeste, høyt nivå på deltagerne.

   Masterchef Norge med proffe kokker hadde absolutt vært noe. Det er masse flinkiser på diverse kjøkken landet rundt.

   juni 2, 2010, kl. 14:58

 3. ahpadt

  Har titta litt på Masterchef selv en gang i blant. Nivået var virkelig helt forjævlig tragisk. Hadde jeg meldt på mor eller far så ville de sikkert klart å slå en hel gjeng av de apene dommerene tok med

  Er fullstendig enig i at Mystery Box er det de bør gjøre som første øvelse, ellers får vi bare sett en rett som de har laget uendelig mange ganger. Kun de med generelt god matkunnskap vil klare å komme seg igjennom en Mystery Box uten å servere brent eller rå mat. Uten å være eplekjekk kan jeg si at jeg kunne slått 90% av alle påmeldte, i hvert fall med det jeg så. Forhåpentligvis øker de nivået betraktelig til neste år og innfører Mystery Box som første utfordring.

  Takke med til den britiske orginalen! 🙂

  juni 14, 2010, kl. 23:41

  • jorgensorheim

   Ja, det var virkelig triste greier. Man skulle jo tro at folk ble en smule flinkere i løpet av de ukene programmet gikk, men det var pinlig middelmådig helt til den bitre slutt. Spesielt de to siste episodene var direkte flaut å se på, sende folk til Frankrike og mer eller mindre si «dette er kremen av hobbykokker i Norge».

   Om du ikke har sett den australske utgaven, så kan jeg ikke anbefale den nok. Fantastisk høyt nivå på deltagerne, det er en fryd å se på enkelte ganger.

   juni 19, 2010, kl. 06:20

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s