Masterchef Norge, del 2

Da var Masterchef Norge ferdig for denne gang, og Henriette ble kåret som vinneren. Eller, vinner og vinner. Hun var konsekvent middelmådig gjennom hele programmet, hvor de andre hadde en spennvidde fra pinlig dårlig til elendig. Så hun blir nok «minst ubrukelig» heller enn «vinner».

Misforstå meg rett, jeg ser at jeg ikke akkurat er udelt positiv i min omtale av deltagerne. Jeg skulle så gjerne ønske at det ikke var grunn til det. Jeg skulle helst sett at programmet kunne få TV-tittere interessert i og begeistret for matlaging. At dommerne gispet av begeistring og Hellstrøm ble tårevåt i øyenkroken når deltagerne serverte et måltid basert på sitt beste matminne. At en mystery-box som inkluderte egg og bacon ikke resulterte i dårlig stekt egg og bacon fra alle deltagerne.

Men, nei. Sånn var det ikke. Det ble egg og bacon i en Masterchef-konkurranse. Tygg på den. Tre av Norges bedre kokker skal kåre den beste amatørkokken, og deltagerne serverer noe en hvilkensomhelst Ronny-Johnny (19 år, nettopp flyttet hjemmefra, bor i stusselig kollektiv med en kokeplate og mikrobølgeovn) lager som fyllamat. Bare det å lage en enkel eggesalat med sin egen majones, spre den på en brødskive og drysse over litt strimlet bacon hadde vært 1) smaksmessig bedre, 2) vist avansert multitasking ved å koke egg og steke bacon samtidig som de lager majones og 3) vist at man klarer lage en grunnsaus med alt det innebærer (tenke på konsistens, balansere salt/syre, evt. fjonge den til med urter og andre smakstilsetninger), istedenfor å bare varmebehandle en råvare. Men, neida. Selvfølgelig klarte de ikke engang å lage et speilegg og steke bacon uten å fucke det til.

Sesongen kulminerte i en nervepirrende twist. Trønder-iskremfyren ble stemt ut, var sekunder fra å gråte bitre tårer, men fikk en ny sjanse til å bli med til Frankrike! Alt han trengte å gjøre var å lage Lise Finckenhagens signaturrett, et stykke fjellørret på tynn toast, blomkål-«couscous» med krydderbrød, granateple og litt annet krimskrams, samt en fritert rognpakke og en saus bestående av montert fløtevann. I Masterchef Australia har de en tilsvarende konkurranse, hvor det å gå opp mot en profesjonell kokk er en belønning. Der lager kokken og amatøren den samme retten side om side, dommerne smaker uten å vite hvem som har laget hva, og gir en poengsum av 10. I sesong 1 var det én deltager som vant, hun gikk direkte til en av finalerundene. I sesong 2 har to vunnet så langt, begge har fått en «immunity pin», et snedig smykke som kan brukes én gang for å forhindre eliminering.

Uansett, amatør-trønder mot Lise. Det var flaut å se på. Med unntak av den friterte rognpakken er det en forholdsvis enkel rett som selv udugelige amatører kan klare. Men, nei, det er fomling og maltraktering av fisken, tårevåte valpeøyne som ber om hjelp og en håndelank som må holdes gjennom hele konkurransen. Til slutt jafser dommerne i seg resultatet og gratulerer Lise med å ha lært en amatør å lage noe som kan ligne på hennes signaturrett (hvis man myser gjennom et sugerør), og sender så Mats eller hva han nå heter til Frankrike. Jaha? Siden når ble det vanlig å belønne noen for å tape en konkurranse?

Neste episode: i Frankrike. Her har vi altså Henriette, trønderfyren, damen fra.. Tyrkia (?) og den litt sinte sjømat-entusiasten, i det som går for å være matkulturens krybbe. Vi følger dem rundtomkring i diverse butikker hvor det snuses på pølser og vin prøvesmakes, mens deltagerne lirer av seg litt uinteressant vissvass, at de kommer til å bli lei seg om de ikke vinner eller noe tilsvarende. Gjesp. Deretter gir de seg i kast med å lage to retter som skal bedømmes av en vaskeekte fransk kjøkkensjef i tillegg til de vante tre dommerne. Maten lages i et tilsvarende vaskeekte fransk kjøkken, og består av to kjente og kjære retter. Fiskesuppe og tarte tatin. Jevnet fiskekraft og fløte, samt noen grønnsaker, fisk og skalldyr, samt butterdeig oppå noen karamelliserte eplebåter (med dispenserkrem!).

For all del, la oss virkelig slå oss løs i semifinalen. Let’s go ker-azy! Hvor finalistene i Masterchef Australia nå jobber med Heston Blumenthals retter, lefler med molekylær gastronomi og utfordrer kokker med tre Michelin-stjerner, får de norske lage fiskesuppe og en simpel terte. Men, selvfølgelig, de enkle rettene ble nok valgt med god grunn. Det er der nivået ligger, sørgelig nok. Ikke får de det særlig bra til heller. Den franske franskmannen rynker på nesen og sier «I don’t like it».

Uansett, Sirin (tyrkerdamen) taper så det suser og blir sendt på første fly hjem. Spenningen er til å ta og føle på. Hvem av de gjenværende tre vil stikke av med seieren? Hvem klarer å være minst elendig i finalen? Følg med!

Finalekonkurransen bestod av to retter som skulle lages, forrett og hovedrett. Hovedretten skulle ha bressekylling som protein, ellers var det fritt valg på øverste hylle. Vi følger den tvilsomme trioen på tur gjennom det lokale markedet for å finne råvarer, og så bærer det tilbake til kjøkkenet hvor de tilbereder sitt beste måltid. Mats stjeler halvparten av ørret-på-toast-retten fra Finckenhagen-konkurransen over og presenterer det som forrett, men det er vel det man kan forvente. Ingen originalitet. Herr sjømat lager to triste retter med garnityr som ser ut som om det kommer fra frysedisken til Rema 1000, og Henriette lager en pussig kombinasjon av fisk og ferdiglaget servelatpølse med pistasjenøtter. Litt utenom det vanlige er det iallefall.

Etter at Paul Bocouse, de tre dommerne og tre franske gjestedommere har smattet seg gjennom de forskjellige rettene (og snakket på fransk, uten teksting, grrr), kåres Henriette som Norges første masterchef. Hurra meg rundt.

Jeg håper virkelig at, om det kommer en sesong to, alle som sitter hjemme og sier «Men i helvete, det der kunne jeg gjort mye bedre selv!», faktisk melder seg på. Hadde jeg ikke vært automatisk ekskludert siden jeg jobber som kokk, hadde jeg lett meldt meg på denne sesongen.

Reklamer

One response

  1. Tilbaketråkk: Masterchef Norge « Jørgen Sørheims blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s