Siden sist…

Mye har skjedd siden sist jeg skrev noe. La oss ta det fra toppen:

Jobb
Jeg var ferdig som lærling på Hanne på Høyden i februar ’12, og hadde to aktuelle jobber ganske umiddelbart. Den ene var som kokk på Bien på danmarksplass, den andre på Yr café & restaurant i Marken. Jeg prøvejobbet en dag begge steder, og endte opp på Yr. To uker senere ble jeg tilbudt jobb på Søtt&salt og prøvejobbet en dag. Fryktelig mye interessant som skjedde på kjøkkenet, men takket til slutt nei da jeg ville ha et liv utenom jobb også.

På Yr ble jeg i 9 måneder, og per i dag jobber jeg på Bastant, en relativt ny café med fokus på supper, smørbrød og limonader. Samt bar med fancy cocktails på kveldstid. Det var rene tilfeldigheter som gjorde at jeg begynte å jobbe der. Jeg hadde hørt mye godt om stedet, og tok turen innom for å sjekke om det stemte. I skranken traff jeg Morten, som jeg kjente igjen da han prøvejobbet på Høyden i et par dager. Bestilte mat, var godt fornøyd med det jeg fikk servert og ble spurt om jeg var på utkikk etter jobb. Og det var jeg jo, sånn egentlig. Så, i Desember ’12 begynte jeg å jobbe på Bastant #2 i Stølegaten.

Det som gjorde at jeg falt for Bastant, var et fokus på håndtverk. Suppene er laget på et fundament av løk, stangselleri og hvitløk. Maizena og meljevning brukes i liten grad, supper tyknes med f.eks. potet eller bygg/linser. Kraften kokes fra bunnen av, hvor mange vil ty til buljong-terninger eller -pasta. Smørbrødene er laget på eltefritt brød (bløt deig hvor gjæren «elter» over 18-24 timer), godt med remulade, kjøttpålegg og pickles. Limonadene er laget på ferskpresset sitronsaft og sukker + en eller annen form for snedig smak (basilikum, kokos+ingefær, vannmelon, agurk, etc.). Og, ikke minst cocktails som er laget med gode råvarer og en kyndig hånd. Her er det ikke billigste sort sprit og sourmix.

Alt er enkelt, men fryktelig godt. Mye bruk av billige råvarer som erter, bønner og linser, samt røkeknoke, svinenakke og høyrygg som trenger lang varmebehandling og mye kjærlighet for å bli bra. Vi har også greie avtaler med leverandører om å få andresortering til en billig penge. Om en gulrot likevel skal kokes i stykker, gjør det fint lite om den har mistet spretten, eller et eple har en støtskade.

Det er mat og drikke jeg selv ville spist og drukket, og det er mat jeg ville laget til folk jeg er glad i. Det er noe fundamentalt riktig med det.

Hjemme
Linnéa og jeg giftet oss 17. august i fjor. Jeg hadde utdrikningslag et par uker i forveien, hvor mine tre barndomsvenner Lars, Peter og Andreas «kidnappet» meg opp på Ulriken og jeg ble lempet utfor med en paraglider-instruktør på ryggen. Veldig spesielt, og langt fra så skummelt som jeg hadde sett for meg. Det var mest surrealistisk, og innimellom tenkte jeg at «helledussen, jeg er faktisk opptil flerfoldige meter oppi luften». Ganske avslappende, egentlig. Vi landet ved Årstad VGS, kjørte mot Lagunen og kjøpte frokost på McDonalds drivein. Så kjørte vi litt videre inn i en skog, hvor vi skjøt leirduer med hagle. Etter det, hjem til Andreas hvor de hadde rigget til 4 PC-er med spillene vi spilte i ungdomstiden. Doom, Duke Nukem 3D, Command & Conquer. Vi hadde også en del mat og drikke som var gjenganger den tiden, tacopizza, Store gutter (1,5l øl med neonfarget etikett) og JA-DA (syntetisk pulversaft). Alle tre kom frem i løpet av kvelden.

Sinnsykt gøy, og jeg kunne ikke tenkt meg en bedre måte å ha utdrikningslag på.

Et par uker ble vi altså smidd i hymens lenker @ Tinghuset, og feiret på Hanne på Høyden dagen etterpå. Vi hadde vel rundt 40 gjester, og slapp unna med en regning på 5500kr. Det lønner seg å ha snille bekjentskaper i restaurantbransjen og kostpris på råvarene. Hadde en treretters middag med greier vi begge liker, så blodpudding, makrell, svinebuk, svinenakke og rødbeter var inkludert. Fin kveld, heldigvis ikke så mange taler. 🙂

Måneden etter tok vi en bryllupsreise til Lisboa i en uke. Var ikke helt overstadig imponert, litt for mye forfall og luksus rett oppi hverandre. Det virket som om man til enhver tid kunne ende opp i et skikkelig dårlig strøk ved å svinge til høyre. Siste dagen tok vi en sightseeing-tur med noen som kalte seg «We hate tourism-tours», hvor vi kjørte i en varebil med en litt hyper sjåfør og 6 andre turister. Vi kjørte gjennom Sintra og innom Cascais og stoppet på interessante steder. Et lite bakeri som selger Portugals beste eggekrem-terte, et sted som hadde Portugals beste iskrem (i Cascais, og den var faktisk helt latterlig god), et slott m/ labyrint i hagen (Quinta da Regaleira), surfingskole, Belem og et par små pit-stops.

Ellers ble det mye rusling i gatene, besøk av muséer, shopping og spising. Matmessig prøvde vi ut Eleven (tidligere enstjernes restaurant, men jeg var enstjernes fornøyd med kvelden), Pharmacia (restaurant i medisinsk museum, komplett med sykehusutstyr istedenfor glass/mugger), og Olivier (helt ok mat, blærete og overfladisk bevertning). Ellers fant vi en liten uformell fiskerestaurant like ved hotellet (Clube do peixes, helt grei mat og tidig servitør), og spiste to kvelder på hotellet (godt en dag, dårlig den andre).

Vi var alle enige om at det hadde vært en fin ferie. Eller, vel, den kunne vært bedre. Tror vi styrer mer i retning av steder som Sintra/Cascais heller enn Lisboa neste gang det blir ferie. Storby har ikke den samme sjarmen.

Ellers har vi anskaffet oss chihuahua. Ikke en. Ikke to. Men tre. Luna, den førstefødte, fikk vi for litt over to år siden. Hank Moody og Emmie fikk vi i Mars og April i år. Akkurat nå er det mye sjalusi fra Luna, og mye skvetting og lorting fra de to andre. Men, de er veldig søte og sjarmerende og noen kosegriser, så det veier jo opp.

Luna er hvit, Hank er sort og Emmie er karamell.

DSC00050

IMG_0885

GS9A7678

GS9A8194

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

GS9A8647

GS9A8671

GS9A8594

Foto

Fotomessig har jeg det veldig fint for tiden. Har endt opp med 5D mk3 med litt L-optikk, Olympus OM-D med 17mm, 45mm og 75mm + Panasonic 12-35mm f2.8 og har en Fujifilm X-Pro 1 med 18mm og 35mm på vei. Har laget en dedikert fotoside på 85mm.no, så jeg kommer gjerne til ha alt fotorelatert på den siden.

Har også lyst til å bygge opp en liten portefølje og på sikt drive med foto som en betalt hobby (eller, iallefall redusere pengesluket). Om du trenger, eller kjenner noen som trenger noe fotografert i Bergen by, gi en lyd. Det kan være alt fra portretter, band, frisører eller stylister.

Reklamer

2 responses

 1. Lennart Harlinn

  Hei!
  Kort fortalt: Jeg har endelig skjønt at jeg har valgt feil vei å gå, og har en forkjærlighet for matlaging og kunne godt tenkt meg inn i yrket som kokk.
  Jeg så du har vært i lære på Hanne på Høyden i Bergen, og lurte på hvordan veien din har vært fra du stod på bar grunn til der du er nå?
  Type, tok du en offisiell utdannelse, eller startet du fra scratch som lærling hos HpH?
  Ettersom jeg er 24 år og snart ferdig med bacheloren min i kjemi ved universitetet i Bergen vil jeg nødig ende opp på skolebenken på en videregående skole med en haug av 17-åringer..

  Vennlig hilsen en forhåpentligvis kommende kokk!:)

  juli 15, 2013, kl. 21:37

  • jorgensorheim

   Jeg har skrevet litt om prosessen her (https://jorgensorheim.wordpress.com/2011/07/25/kokkeutdanning/).

   Det første året gikk jeg én dag på skolen (Årstad), de resterende fire jobbet jeg. Det var en pitteliten klasse på 5, hvorav to møtte opp og fulgte med. Dagene var som oftest over på 3-4 timer. Dette var noe opplæringskontoret (reisos.no) fikset for meg da jeg hadde fått læreplass og hadde begynt å jobbe. Send dem en mail og forklar situasjonen, så kan nok de hjelpe deg videre.

   Ellers vil jeg anbefale deg å snakke med aktuelle restauranter, forklare at du ønsker å utdanne deg til kokk og høre om du kan prøvejobbe gratis i et par dager. Da får du et innblikk i hvordan hverdagen din vil bli. Det kan være et veldig givende yrke, men det er også krevende.

   Jeg vet for øvrig at HpH er på utkikk etter en ny lærling, og spesielt en litt eldre en. Altså, eldre enn den jevne 17-åring. Stikk innom og hør.

   juli 18, 2013, kl. 05:26

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s